KapervanderWorm

 

Het Gouden Bos
Back
Opdrachtgever: Locatie: Titel: Materiaal/Maat: In samenwerking met: De Leo Stichting 2008
Stichting Commujon/Rentray/Intermetzo Almelo Het gouden Bos Fotoprint, 27m x 8m, 14 Keramische objecten, 7 Vilten en suede objecten,1000 Keramische, 18 karaats, vergulde walnootvormen en een geluidsinstallatie.
Arletta kaper en lksvdd Architecten te Hengelo
Bij binnenkomst van het gebouw wordt de bezoeker door vogelgeluiden die in Nederland voorkomen, verwelkomt. De diagonaal in de landschapsfotowand versterkt de luie trap waar de kinderen dagelijks gebruik van maken. Het Gouden Bos biedt begeleiders van de Commujons de moglijkheid om verschillende onderdelen van het werk als aanleiding te nemen voor bewustwording van eigen kunnen en wat er voor nodig is om dat eigen kunnen tot bloei te laten komen. Het Goeden Bos is en multi sensorisch kunstwerk. Alle zintuigen worden aangesproken.
Commujon/LSG-Rentray/Intermetzo is een zorginstelling in Almelo die uit huis geplaatste kinderen van 8 tot 18 jaar begeleidt in het op orde krijgen van hun leven. In 2008 hebben KapervanderWorm op uitnodiging van Kunst & Bedrijf en Stichting Commujon voor deze Commujon kinderen in het voorzieningenhuis van Commujon Het Gouden Bos gemaakt. Om het ontwerp en de uitvoering daarvan goed af te stemmen op deze kwestbare kinderen hebben KapervanderWorm in de ontwerpfase met de Commujon kinderen samengewerkt. Bij binnenkomst van het gebouw wordt de bezoeker verwelkomt door vogelgeluiden die in Nederland voorkomen, verwelkomt.
Het soort landschap op de fotowand versterkt de architectuur en de luie trap waar de kinderen dagelijk op naar boven lopen.
De 14 op de trapleuning gemonteerde keramische objecten zijn Krachtzaden en zijn bedoelt om aangeraakt te worden. De 7 in Mongoliƫ gemaakte rudimentaire diervormen zijn 'Zwerfdieren' die onderweg zijn naar een Thuis en mogen door de bewoners van Commujon verplaatst worden. In de praktijk kregen deze Zwerfdieren al snel een plek in de therapieruimte waar ze soms de dader, dan weer een slachtoffer representeerden.
Als de bewoners van Commujon binnen hun individuele therapietraject een belangrijke stap hebben gemaakt, krijgen ze een van de duizend, 24 karaats vergulde keramische walnoten als een reminder en talisman. Dit werk biedt begeleiders van de Commujons de mogelijkheid om begrippen als Kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie in hun therapievorm te verwerken .
Back